Ajtók típusai, fajtái

Az ajtó tulajdonképpen egy az épület falszerkezetébe beépített szerkezet, mely a szomszédos helyiségeket elválasztja egymástól és egyben kényelmes átjárást biztosít. Ajtók típusai is több szempontból csoportosíthatóak.

Az ajtók fő feladata, hogy lehetővé tegyék a közlekedést a helyiségek között, valamint a külső hatásoknak, a használat folyamán keletkezett igénybevételnek ellenálljanak. De milyen ajtó fajták vannak?
Többféle besorolás létezik, elhelyezkedés, anyag, működés, az ajtószárnyak száma és még a rétegek száma szerint is lehet őket kategorizálni.

Ajtók típusai elhelyezkedés szerint

  • Bejárati ajtó
    Ezeknek az ajtó típusoknak, legyen bejárati, vagy erkély ajtó, a környezeti hatásokkal szemben is ellenálló akkor kell lenniük.
  •  Beltéri ajtó
    Itt főként a fűtött helyiségek elválasztásánál, inkább az esztétikai megjelenés és a hangszigetelő képesség van előtérben.

Anyag szerinti csoportosítás

  • Fa
  • Műanyag
  • Fém
  • Vegyes

Ajtók típusai működésük szempontjából

● Oldalt nyíló (Ezek a hagyományos ajtók.)
● Lengőajtók (Főleg éttermekben vendéglátó helyeken találkozhatunk velük, kifelé és befelé is nyílnak.)
● Tolóajtók (A fallal párhuzamosan, egy sínen mozgathatók, melyek el is tűnhetnek a falszerkezetben, de azon kívül is maradhatnak. Nagyon jó helyspórolós megoldás.)
● Forgóajtók (Egy irányban a tengelye körül 360°-ban tud körbe forogni, általában 4 tagú ajtószárny a jellemző rá.)
● Harmonika ajtók (Neve is mutatja, hogy Harmonikaszerűen összecsukható ajtószárnyak alkotják, kis helyiségekben kiváló.)

Ajtószárnyak száma szerint

Bármilyen ajtó cseréjét tervezi, legyen bejárati, vagy beltéri, mindenképpen gondolja végig, mi lesz a leendő ajtó feladata, mekkora hely áll rendelkezésre, milyen környezeti hatásoknak kell ellenállnia az ajtónak.

Tudom, sok így hirtelen, de nyugodtan hívjon minket, szívesen segítünk a megfelelő ajtó típusának, anyagának, üvegezésének és küllemének kiválasztásában.

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.