Milyen egy jó bejárati ajtó?

Ha valaki azt mondja nekem, hogy parasztház, egyből a nagypapám építette kis házikó jut eszembe, régi fa ajtóval, fa ablakokkal, és hogy milyen jókat játszottunk a kukoricásban. (kitalálni persze csak úgy tudtunk, hogy követtük a mamám hangját, aki kikiabált, ha elkészült az ebéd )

Szerintem mindenkinek van legalább egy hasonló kedves emléke a gyermekkorából, melyekre mindig meleg szívvel emlékezik vissza. De térjünk vissza a lényegre, egy jó kis parasztház nem is lenne parasztháznak nevezhető, ha nem a régiféle fa ajtók és fa ablakok díszítenék. Sajnos egyre több helyen látni, hogy egy régimódi kis vályogházba modern műanyag ablakokat szerelnek be.

Parasztajtó

Kétszárnyú parasztajtó

Minden rendben van azzal, hogy ez volt a legkedvezőbb árú megoldás, és ezért senkit sem lehet hibáztatni, hiszen ki nem oszt be minden forintot egy háztartásban. Sajnos egy parasztháznál ez azonban több sebből vérzik.
Ezek az előre gyártott nyílászárók már teljesen másképpen eresztik át a párát és a levegőt. Köztudott, hogy a régi, fából készült ablakok követték a hőtágulást, ezért sokkal légáteresztőbbek voltak, a mai műanyag társaihoz képest.
Egy parasztháznál főként a téli időszakban a falak hűvösek, nem olyanok, mint például egy panelház, ahol minden oldalról fűtenek. Már pedig ahol a hideg és a meleg találkozik páralecsapódás keletkezik, ami egy idő után penészesedést eredményez. Tehát hiába az olcsóbb ablak, ha utána a penésszel kell felvennünk a harcot, ami sem a parasztház szerkezetének, sem pedig az egészségünknek nem tesz jót.

Az már csak mellékes, hogy egy parasztház jellegét nem nagyon adja át egy műanyag nyílászáró… pedig aki ilyen házat vesz, az biztos, hogy ezt a stílust kedveli, nem pedig a panellakók sablon ablakait.
Én amondó vagyok, ha már az ember ráadja a fejét a nyílászárók felújítására, netán cseréjére, ne azon a plusz pénzen akarjon spórolni, mert később lehet rosszabbul jön ki az egészből. Egy szakembert megkérdezni nem kerül semmibe, és még az is elképzelhető, hogy nincs is szükség teljes cserére, megoldható javítással is, és akkor megmaradhat a szép kis parasztház az eredeti nyílászáróival, ahogyan azt az építője anno megálmodta.

Legyen szó, spalettáról, fix vagy mozgatható levelű zsalugáterről, kérdezzen tőlünk bátran, régi és új parasztházak nyílászáróinak újragyártását is vállaljuk.

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.