Mit érdemes tudni az angol stílusú bejárati ajtókról

Anglia… egy régi korokra visszanyúló gazdag szigetország, ahol az arisztokrácia az építészet és a berendezési tárgyak terén sem spórolt ki semmit. Ha esetleg valaki már járt a szigetországban, úgy érezhette, hogy egy teljesen más világba érkezett. Számos építészeti stílus fordult meg itt, és ez a bejárati ajtókra is rányomta a bélyegét. De mégis mit értünk angol stílusú bejárati ajtó alatt?

Angol stílusú bejárati ajtó

Angol stílusú bejárati ajtó

Az alábbiakban bemutatunk néhányat.

Tudor stílusú ajtó

Ezek az ajtók függőleges deszkákból készültek, eleinte csak 3, később 4-5 deszka alkotta a bejárati ajtót. Az ajtók fölé bejárókat is építettek, és az ajtó elhelyezése mindig középen történt, az oszlopok között.

Barokk

Ezt a stílust osztott ajtók és tokos ajtókeretek jellemzik, de amin mindenképp elengedhetetlen volt az a félköríves, kagyló alakú tető.

Angol stílusú bejárati ajtó stílus – György stílus

Ezek a bejárati ajtók nélkülöznek mindenféle csiricsáré díszítőelemeket, egyszerűek, és félköríves bevilágító ablak jellemzi, ezek lehetnek különféle
alakúak.

Régens stílus

Ez az az angol stílus, melyet a legkönnyebb felismerni, hiszen kínai pagodához hasonlító, kovácsoltvas tető jellemzi, vagy esetleg a lapos tetős, oszlopos bejárati ajtó is ezen stílus alá tartozik. A György és a régens stílusú bejárati ajtóknál már osztott ajtókról beszélhetünk, mely egy György ajtó esetében hat, a régens ajtó esetében pedig lehet 4-6-8 osztású is.

Viktoriánus

Erre a korra a négy osztású bejárati ajtó volt a jellemző, de nem feltétlen mindig ezt alkalmazták, mindig az adott építészeti stílushoz igazodtak.

Angol stílusú bejárati ajtó csúcsa – Eduárd-kori bejárati ajtók

Ezeknél a bejárati ajtó típusoknál jellemző volt a fehérre festett fakeretes ajtóbejáró, valamint a süllyesztett ajtó, de talán a legszembetűnőbb az, hogy ezeket az ajtókat gyakran színes ólomüveggel díszítették. Ezért is mondhatók
talán az egyik legszebb bejárati ajtóknak. Bármelyik stílus áll a szívéhez a legközelebb, maga az épület stílusa alapján érdemes kiválasztani a bejárati ajtót, de aki az angol stílus szerelmese, annak ezt mondanom sem kell.

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.